Json Nedir - Json Nasıl Kullanılır

Json Nedir?

Json harf açılımı "JavaScript Object Notation" olan kelimelerin kısaltılmış halidir. Peki ne işe yarar dersek verilerin transferlerinde kullanılan bir dildir. Son zamanlarda kullanımı her geçen gün artmakta olup ortak bir dil haline gelmiştir. Yazılımcıların bir çoğuğu ortak dil sayesinde veri alışverişi yaparak anlaşma sağlamaktadır. Java uygulamalarında, .Net, PHP vb. gibi uygulamalarda kullanılmaktadır.

Json Nasıl Kullanılır?

Bu türdeki veriler key - value yani anahtar - deger şeklinde olur. Örnek vermek gerekirse isim - ahmet yani isim alanında emre verisinin bulunduğunu gösterir. Gösterilen değerler string tipinde verilir. Object ile başlar, her değerden sonra virgül ile ayrılır. Formatın kullanışı hakkında gelin bir örnek verelim.

{
"firma":"idebu",
"logo":"logo.jpg"
}

Yukardaki örnekte anahtar olarak firma - logo alanlarımız yer almaktadır. Anahtar alanlarına karşılık gelen idebu - logo.jpg ise aldığı değerlerdir. Örnekteki gibi bir veri gönderildiğinde alıp kullanabilmek için veri tabanındaki json formatını alıp bir değişkene atıp ordan json_decode() yaparak array formatına dönüştürüp listeleme yapmamız mümkündür. Bu yüzden birçok programcılar bu formatta alıp gösterim sağlamaktadır. Servis aldığımız bir firma bize bu veriyi verdiğinde kullanım şekli aşağıdaki gibi yapmalıyız.

$servis = mysql_query("Bize gelen servis");
$veriler = json_decode($servis);

foreach($veriler as $veri){
 echo " Firma: ".$veri["firma"]." Logo: ".$veri["logo"];
}
	

Yukardaki işlemi özetlemek gerekirse veritabanına json formatında ekli olan veriyi $servis değişkinine attık. Daha sonra bu değişkeni decode ederek tekrardan veriler değişkenine attık ve daha sonra php olarak listeledik. En basit kullanım şeklini anlatmak istedik. Kendi sitesinden konu hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

Co-Founder | Art Director Emre Alkaya
Co-Founder / Art Director
18.11.2018

ÇALIŞMAK İSTER MİSİNİZ?

BİZE ULAŞIN